Hej! FIT Sernik Rafaello bez dodatku białego cukru to prawdziwa gratka dla fanów kokosa. Sernik jest bardzo kremowy i delikatny a dodatkowo jest również bez glutenu. Spód sernika to połączenie wiórków kokosowych oraz płatków migdałowych z masłem (zamiast masła możesz użyć oleju kokosowego). Do przygotowania masy serowej potrzebujesz dobrej jakości sera sernikowego np. z wiaderka a także mleczka kokosowego (takiego z puszki; możesz je zastąpić jogurtem greckim lub skyrem/serkiem homogenizowanym). Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Cię do przetestowania przepisu oraz spróbowania tego pysznego FIT sernika Rafaello bez dodatku białego cukru!
Składniki (forma o średnicy 22 cm) Ciasto podziel na 14 porcji: 1 porcja to: 281 kcal w tym B: 19 g W: 16 g T: 18 g
Spód
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g płatków migdałowych
- 70 g prawdziwego masła
Masa
- 1 kg sera sernikowego np. z wiaderka
- 4 jajka
- 30 g budyniu kokosowego/waniliowego bez glutenu
- 120 g ksylitolu
- 70 g wiórków kokosowych
- 250 ml mleczka kokosowego
Dodatkowo
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 50 g białej czekolady bez cukru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka płatków migdałowych
Wykonanie
Spód
Masło rozpuść. Rozpuszczone masło zblenduj z wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi na dość gładką masę. Gotową masę wyłóż na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schowaj do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa
Ser zmiksuj z mleczkiem kokosowym, ksylitolem, budyniem oraz jajkami na jednolitą masę. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i ponownie zblednuj wszystkie składniki. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w piekarnik nagrzanym do 150 stopni przez około 70-80 minut. Wystudź a następnie schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Schłodzony sernik polej polewą: śmietankę podgrzej razem z czekoladą w kąpieli wodnej (cały czas mieszaj aż składniki połączą się). Polej sernik. Boki posyp płatkami migdałowymi a środek wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Weronika.