Hej! Omlet na słodko to pyszna propozycja na śniadanie. W zależności do składników jakich użyjemy do przygotowania omlet może być pełnowartościowym posiłkiem. FIT omlet można przygotować na wiele różnych sposobów a także w różnych opcjach: bez glutenu, bez laktozy, wegańskie czy bez dodatku cukru. W tym wpisie przygotowałam trzy przepisy na FIT omlet bez dodatku cukru!
Omlet owsiany z orzechami Kcal: 450 B: 18 g W: 18 g T: 35 g
Składniki (1 porcja)
- 1 łyżka mąki owsianej (20 g)
- jajko (60 g) szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju (10 ml)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka masła orzechowego (20 g)
- 2 orzechy laskowe lub włoskie (5 g)
- 1 łyżeczka płatków migdałowych (10 g)
Wykonanie
Do miseczki wsypujemy mąkę, płatki migdałowe oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jajko oraz wodę. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy masę i smażymy z obu stron. Podajemy z masłem orzechowym oraz siekanymi orzechami.
Omlet Ferrero Rocher Całość (z pralinką): 486 kcal w tym: B: 44 g W: 23 g T: 23 g
Składniki
- 2 jajka
- 100 g sera twarogowego
- 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru
- 1 łyżeczka kakako
- 2/3 łyżki mąki orkiszowej/pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 ml mleka lub napoju roślinnego
Nadzienie
- 2 łyżki kvargu/serka homogenizowanego
- 1 pralina Ferrero Rocher (zamiast niej możesz dodać 1/2 łyżeczki kakao + 1 łyżeczka ksylitolu + 1 łyżeczka posiekanych orzeszków)
Dodatkowo
- 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
- 1 łyżeczka posiekanych orzeszków
Wykonanie
Do miseczki dodaj jajka, ser, budyń, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz mleko. Zblenduj/zmiksuj na gładką masę. Na lekko natłuszczoną patelnię wylej masę. I smaż pod przygrywką przez 2-3 minuty a następnie odwróć na drugą stronę i smaż około 2 minut. Gotowy omlet przełóż na talerz, posmaruj nadzieniem: serek wymieszaj z pokruszoną pralinką Ferrero Rocher (lub wymieszaj serek z pozostałymi składnikami podanymi przy nadzieniu). Wierzch udekoruj rozpuszczoną czekoladą i posyp startą czekoladą.
Omlet Rafaello Kcal: 545 w tym B: 46 g W: 19 g T: 32 g
Składniki (1 porcja)
- 2 jajka
- 100 g sera twarogowego
- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 2/3 łyżki mąki orkiszowej/pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 ml mleka lub napoju roślinnego
Nadzienie
- 150 g skyru/serka homogenizowanego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki ksylitolu
Dodatkowo
- 2 kostki białej czekolady bez cukru
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
Wykonanie
Do miseczki dodaj jajka, ser, budyń, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Zblenduj/zmiksuj na gładką masę. Na lekko natłuszczoną patelnię wylej masę. I smaż pod przygrywką przez 2-3 minuty a następnie odwróć na drugą stronę i smaż około 2 minut. Gotowy omlet przełóż na talerz, posmaruj nadzieniem: serek wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz ksylitolem. Wierzch udekoruj rozpuszczoną czekoladą i posyp płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Weronika.