Hej! Naleśniki to smaczna opcja zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Można je przygotować na wiele różnych sposobów: zarówno w wersji na słono jak i na słodko. W tym wpisie przygotowałam dla Was propozycję na trzy przepisy na FIT naleśniki w wersji na słodko. Zerknij i daj znać, które wybierasz dla siebie:)
Naleśniki z nadzieniem kokosowym (Bounty)
Składniki (3 porcje) 1 porcja: 213 kcal w tym: B 10 g W: 27 g T: 7 g
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 60 ml wody
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 1 jajko
Masa kokosowa
- 180 g serka homogenizowanego naturalnego
- 3 łyżeczki wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki ksylitolu
Dodatkowo
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie
Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, wiórki kokosowe oraz wlej mleko i wodę. Dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzej patelni z olejem z obu stron na złocisty kolor (jeśli masz nieprzywierającą patelnię możesz smażyć bez oleju). Serek wymieszaj z ksylitolem oraz wiórkami kokosowymi. Posmaruj naleśniki. Czekoladę rozpuść i polej naleśniki do dekoracji (możesz również posypać startą czekoladą).
Naleśniki z nadzieniem orzechowym (Kinder Bueno)
Składniki ((3 porcje) 1 porcja to: 233 kcal w tym: B: 34 g W: 26 g T: 7 g
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 60 ml wody
- 100 ml mleka
- 1 jajko
Masa orzechowa
- 150-180 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka ksylitolu
Dodatkowo
- 40 g gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie
Do miski wysp mąkę, wbij jajko i wlej mleko oraz wodę – dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju na patelni usmaż naleśniki. Serek wymieszaj z masłem orzechowym i ksylitolem. Rozsmaruj na naleśnikach i złóż w trójkąt. Czekoladę roztop i polej naleśniki.
Naleśniki Snikers
Składniki (1 porcja) 1 porcja to: 380 kcal w tym B: 20 g W: 40 g T: 17 g
- 30 g mąki pełnoziarnistej
- 50 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju do smażenia
Nadzienie
- 2 łyżki skyru naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżka kajmaku bez cukru (możesz zamienić na masło orzechowe)
- 1 łyżka posiekanych orzechów np. włoskich
- 1 kostka gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie
Mąkę wymieszaj z jajkiem, orzeszkami oraz mlekiem. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż naleśnika na złocisty kolor z obu stron. Nadzienie. Skyr wymieszaj z ksylitolem. Posmaruj naleśnik. Następnie polej kajmakiem i posyp posiekanymi orzeszkami (odłóż odrobinę orzeszków do posypania wierzchu). Złóż na kształt trójkąta lub zwiń w rulon. Wierzch polej rozpuszczoną czekoladą i posyp orzeszkami.
Smacznego!
Weronika.