Witajcie,
kiedy nadchodzi ochota na coś słodkiego najłatwiej sięgnąć po gotowe ciastka czy wafelki. Dzisiaj chcę Wam udowodnić, że coś równie pysznego można zrobić samemu w domu w 5 minut (nie licząc pieczenia). Czekoladowe Brownie z orzechami powstało dość spontanicznie (jak większość moich przepisów:)). Ciasto jest wegańskie i nie zawiera mąki, jajek oraz mleka a także dodatku białego cukru. To Brownie to szybki i prosty deser – lubicie takie?
Wartości odżywcze (całość): 800 kcal w tym: B: 32,6 g; W: 96,5 g; T: 28 g.
Składniki
– 4 banany
– 30 g kakao
– szczypta proszku do pieczenia
– 50 g masła orzechowego
– 15 g odżywki białkowej (zamiast odżywki można dodać tyle samo na przykład mąki kokosowej)
Wykonanie
Banany obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki a następnie blendujemy. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia oraz odżywkę białkową. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło orzechowe i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki ( u mnie jest to keksówka) i pieczemy przez około 20 minut.
Brownie można udekorować polewą lub kawałkami owoców. Warto przechowywać je w lodówce – zwłaszcza w czasie cieplejszych dni.
Smacznego !
W.