FIT tarta ze śliwkami – bez dodatku białego cukru

Witajcie, aromatyczna i krucha tarta ze śliwkami. Koniec sierpnia i początek września pachną śliwkami, które idealnie sprawdzają się do wszelkich deserów ale również dań wytrawnych. Śliwka to owoc bogaty w wiele witamin i minerałów takich jak potas, wapń czy fosfor. Kaloryczność świeżych śliwek to 46 na 100 g a indeks glikemiczny wynosi 53. ponadto są bogate w błonnik.

FIT tarta ze śliwkami jest bardzo łatwa w przygotowaniu i składa się z kruchego spodu, śliwek oraz kruszonki. Spód i kruszonkę przygotujesz z tych samych składników – zrób jedno ciasto i odłóż odrobinę ciasta na posypanie wierzchu. Ciasto zrobiłam na bazie mąki orkiszowej jasnej a dla osłody wybrałam ksylitol (możesz zamienić na erytrol czy inny słodzik). Dodatkowo zamiast śliwek możesz wykorzystać inne owoce takie jak jabłka czy gruszki. Ciasto nie zawiera dodatku białego cukru. Bo tak smakuje jesień! Skusisz się na kawałek?

Składniki (forma do tarty 24 cm) Ciasto podziel na 12 części: 1 porcja to: 156 kcal B: 3 g W: 16 g T: 9 g

Spód + kruszonka

  • 210 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 100 g masła lub oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 400 g śliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie

Do miski wsyp mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Dodaj kawałki masła oraz żółtka. Wszystkie składniki zagnieć aby powstała jednolita masa. 1/3 masy odłóż do posypania wierzchu. Formę do tarty wysmaruj masłem lub olejem. Dno oraz boki wylep ciastem.

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Ułóż śliwki na spodzie ciasta skórką do dołu. Posyp cukrem trzcinowym. Z pozostałego ciasta przygotuj kruszonkę (drobno pognieć masę) i posyp wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.

Wystudzone ciasto możesz dodatkowo posypać zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane