FIT przepisy bez cukru – sierpień 2023

Witajcie, na moim Instagramie pojawia zdecydowanie więcej przepisów niż tutaj a wiele z nich jest dość szybkich do zrobienia. Wraz z początkiem września postanowiłam przygotowywać zestawienia przepisów, które znalazły się w poprzednim miesiącu. Wszystko w jednym miejscu.

Sierpień upłynął pod znakiem przepisów z malinami, jabłkami oraz śliwkami. Było pysznie, letnio ale z lekkim powiewem jesieni. Startujemy z przeglądem przepisów z sierpnia!

Biszkoptowe naleśniki z serem i jagodami

Bardzo puszyste, lekkie z dużą ilością sera oraz jagodowym sosem (jagody możesz zamienić na borówki.

Składniki (4 porcje)

Naleśniki 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej zwykłej)
  • 0,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego 
  • 0,5 szklanki wody 
  • 2 jajka 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka oleju do smażenia 

Nadzienie

  • 200 g sera twarogowego chudego 
  • 1 łyżka jogurtu 
  • 1,5 łyżki ksylitolu 

Sos jagodowy

  • 0,5 szklanki jagód lub borówek 
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

Wykonanie

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na pianę a żółtka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę. Do żółtkowej May dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko oraz wodę. Masę dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek i ponownie wymieszaj bardzo delikatnie. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Nadzienie Ser wymieszaj z jogurtem oraz ksylitolem.Jagody przełóż do rondelka i gotuj aż puszczą sok. Dodaj sok z cytryny i ksylitolu, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i mieszaj aż sos zrobi się gęsty. Naleśniki posmaruj serem, złóż na pół a wierzch polej sosem.

FIT placuszki z jabłkami

Bez dodatku białego cukru! Możesz wykorzystać jabłka, które nie są już pierwszej świeżości 

Składniki (8 placuszków)

Ciasto

  • 100 g mąki orkiszowej 
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 małe jabłko 
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Frużelina jabłkowa

  • 2 małe jabłka 
  • 1/3 szklanki wody 
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Wykonanie

Mąkę wymieszaj z mlekiem, jajkiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę pokrojonego w kostkę jablka. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż placuszki na złocisty kolor z obu stron. Frużelina: 2 jabłka pokrój w kostkę, przełóż do rondelka, zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon oraz mąkę ziemniaczaną- wymieszaj aż powstanie gęsta masa. Gotowe placuszki podawaj z frużeliną z jabłek. 

FIT gofry z niskim IG

Bez dodatku białego cukru!…lato bez gofrów to nie lato, dlatego nie mogło ich tutaj zabraknąć!

Składniki (5 sztuk)

Ciasto

  • 4 małe jajka lub 3 duże 
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 200 ml wody 
  • 3 łyżki (30 ml) oleju np.kokosowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Frużelina malinowa

  • 180 g malin
  • 1 łyżka erytrolu 
  • 1 łyżka wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka wody + 1/2 łyżeczki żelatyny 

Dodatki

  • 200 g serka homogenizowanego/skyru/kvargu 
  • 1,5 łyżki erytrolu 

Wykonanie

Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z wodą praz olejem. Biała ubij na sztywną pianę. Do masy z żółtkami przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj ubite białka. Całość dokładnie wymieszaj. Gofry smaż w rozgrzanej gofrownicy na lekko złocisty kolor. Frużelina Maliny przełóż od rondelka i gotuj przez kilka minut aż puszczą sok. Dodaj erytrol i wymieszaj. Dodaj wodę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Mieszaj aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę wymieszaj z wodą, wymieszaj. Gotowe gofry dekoruj serkiem wymieszanym z erytrolem oraz frużeliną.

Bezglutenowe naleśniki z malinami

Z białą czekoladą! bez dodatku białego cukru! bez glutenu!

Składniki (4 naleśniki)

  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oleju np. kokosowego/rzepakowego
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub napoju roślinnego 
  • 1 szklanka wody 

Nadzienie

  • 250 g serka twarogowego 
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • garść malin 

Dodatkowo

  • 4 kostki białej czekolady bez cukru 
  • maliny

Wykonanie

Jajko wymieszaj z sodą oraz olejem. Na zmianę dodawaj mąkę, wodę oraz ciepłe mleko. Wymieszaj do połączenia składników. Odstaw na 15 minut. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor (uwaga! Naleśniki są dość kruche). Ser wymieszaj z ksylitolem i malinami. Smaruj naleśniki gotowym serkiem z malinami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej naleśniki. Udekoruj malinami.

FIT Banoffee

Bez dodatku białego cukru! Deser express – dosłownie w 5 minut! 

Składniki (moje naczynie ma wymiary: 10 x 15 cm)

  • 4 herbatniki bez cukru 
  • 200 g serka np.kvargu naturalnego
  • 1 banan 
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • 1 łyżka kremu np.czekalodowego bez cukru (inna opcja: namocz 20 g daktyli, zblenduj z 1 łyżeczką masła orzechowego)

Wykonanie

Na dnie naczynia ułóż 3 herbatniki. Banana pokrój w plasterki, ułóż na herbatnikach. Polej kremem czekoladowym. Serek wymieszaj z ksylitolem, ułóż na poprzednich warstwach deseru. Wierzch posyp kakao oraz pokruszonym jednym herbatnikiem. Schłodź w lodówce przez około 30 minut.

FIT placuszki bananowe

Wykorzystaj bardzo dojrzałe banany. Bez dodatku białego cukru! tylko 5 składników ! bez miksera!

Składniki (15-20 placuszków)

  • 2 duże dojrzałe banany 
  • 160 g mąki orkiszowej 
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • 2 jajka 
  • + ulubione dodatki

Wykonanie

Banany obierz, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Smaż na suchej patelni lub z odrobiną oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Czekośliwka

Aromatyczny krem ze śliwek z dodatkiem kakao oraz cukru kokosowego (możesz zamienić na ksylitol/erytrol).

Bez laktozy bez glutenu bez dodatku białego cukru wegański 
Idealny na grzanki, do naleśników czy placuszków.

Składniki ( słoiczek około 300 -350 ml)

  • 400 g śliwek 
  • 1,5 łyżki cukru kokosowego
  • 4 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Wykonanie

Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę a następnie pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka i zalej wodą. Duś na małym ogniu aż śliwki puszczą sok i się rozpadną. Dodaj cukier kokosowy i kakao – wymieszaj. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Kiedy masa zacznie gęstnieć zdejmij z ognia. Lekko przestudź a następnie przełóż do słoiczka. 

Całkiem sporo zabierało się tych przepisów! FIT przepisy bez cukru – którego z nich spróbujesz?

Smacznego!

Weronika.

Polecane