Witajcie, na moim Instagramie pojawia zdecydowanie więcej przepisów niż tutaj a wiele z nich jest dość szybkich do zrobienia. Wraz z początkiem września postanowiłam przygotowywać zestawienia przepisów, które znalazły się w poprzednim miesiącu. Wszystko w jednym miejscu.
Sierpień upłynął pod znakiem przepisów z malinami, jabłkami oraz śliwkami. Było pysznie, letnio ale z lekkim powiewem jesieni. Startujemy z przeglądem przepisów z sierpnia!
Biszkoptowe naleśniki z serem i jagodami
Bardzo puszyste, lekkie z dużą ilością sera oraz jagodowym sosem (jagody możesz zamienić na borówki.
Składniki (4 porcje)
Naleśniki
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej zwykłej)
- 0,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 0,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju do smażenia
Nadzienie
- 200 g sera twarogowego chudego
- 1 łyżka jogurtu
- 1,5 łyżki ksylitolu
Sos jagodowy
- 0,5 szklanki jagód lub borówek
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na pianę a żółtka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę. Do żółtkowej May dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko oraz wodę. Masę dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek i ponownie wymieszaj bardzo delikatnie. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Nadzienie Ser wymieszaj z jogurtem oraz ksylitolem.Jagody przełóż do rondelka i gotuj aż puszczą sok. Dodaj sok z cytryny i ksylitolu, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i mieszaj aż sos zrobi się gęsty. Naleśniki posmaruj serem, złóż na pół a wierzch polej sosem.
FIT placuszki z jabłkami
Bez dodatku białego cukru! Możesz wykorzystać jabłka, które nie są już pierwszej świeżości
Składniki (8 placuszków)
Ciasto
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka oleju do smażenia
Frużelina jabłkowa
- 2 małe jabłka
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Mąkę wymieszaj z mlekiem, jajkiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę pokrojonego w kostkę jablka. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż placuszki na złocisty kolor z obu stron. Frużelina: 2 jabłka pokrój w kostkę, przełóż do rondelka, zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon oraz mąkę ziemniaczaną- wymieszaj aż powstanie gęsta masa. Gotowe placuszki podawaj z frużeliną z jabłek.
FIT gofry z niskim IG
Bez dodatku białego cukru!…lato bez gofrów to nie lato, dlatego nie mogło ich tutaj zabraknąć!
Składniki (5 sztuk)
Ciasto
- 4 małe jajka lub 3 duże
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 ml wody
- 3 łyżki (30 ml) oleju np.kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina malinowa
- 180 g malin
- 1 łyżka erytrolu
- 1 łyżka wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody + 1/2 łyżeczki żelatyny
Dodatki
- 200 g serka homogenizowanego/skyru/kvargu
- 1,5 łyżki erytrolu
Wykonanie
Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z wodą praz olejem. Biała ubij na sztywną pianę. Do masy z żółtkami przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj ubite białka. Całość dokładnie wymieszaj. Gofry smaż w rozgrzanej gofrownicy na lekko złocisty kolor. Frużelina Maliny przełóż od rondelka i gotuj przez kilka minut aż puszczą sok. Dodaj erytrol i wymieszaj. Dodaj wodę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Mieszaj aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę wymieszaj z wodą, wymieszaj. Gotowe gofry dekoruj serkiem wymieszanym z erytrolem oraz frużeliną.
Bezglutenowe naleśniki z malinami
Z białą czekoladą! bez dodatku białego cukru! bez glutenu!
Składniki (4 naleśniki)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju np. kokosowego/rzepakowego
- szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka ciepłego mleka lub napoju roślinnego
- 1 szklanka wody
Nadzienie
- 250 g serka twarogowego
- 1 łyżka ksylitolu
- garść malin
Dodatkowo
- 4 kostki białej czekolady bez cukru
- maliny
Wykonanie
Jajko wymieszaj z sodą oraz olejem. Na zmianę dodawaj mąkę, wodę oraz ciepłe mleko. Wymieszaj do połączenia składników. Odstaw na 15 minut. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor (uwaga! Naleśniki są dość kruche). Ser wymieszaj z ksylitolem i malinami. Smaruj naleśniki gotowym serkiem z malinami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej naleśniki. Udekoruj malinami.
FIT Banoffee
Bez dodatku białego cukru! Deser express – dosłownie w 5 minut!
Składniki (moje naczynie ma wymiary: 10 x 15 cm)
- 4 herbatniki bez cukru
- 200 g serka np.kvargu naturalnego
- 1 banan
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka kremu np.czekalodowego bez cukru (inna opcja: namocz 20 g daktyli, zblenduj z 1 łyżeczką masła orzechowego)
Wykonanie
Na dnie naczynia ułóż 3 herbatniki. Banana pokrój w plasterki, ułóż na herbatnikach. Polej kremem czekoladowym. Serek wymieszaj z ksylitolem, ułóż na poprzednich warstwach deseru. Wierzch posyp kakao oraz pokruszonym jednym herbatnikiem. Schłodź w lodówce przez około 30 minut.
FIT placuszki bananowe
Wykorzystaj bardzo dojrzałe banany. Bez dodatku białego cukru! tylko 5 składników ! bez miksera!
Składniki (15-20 placuszków)
- 2 duże dojrzałe banany
- 160 g mąki orkiszowej
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 jajka
- + ulubione dodatki
Wykonanie
Banany obierz, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Smaż na suchej patelni lub z odrobiną oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Czekośliwka
Aromatyczny krem ze śliwek z dodatkiem kakao oraz cukru kokosowego (możesz zamienić na ksylitol/erytrol).
Bez laktozy bez glutenu bez dodatku białego cukru wegański
Idealny na grzanki, do naleśników czy placuszków.
Składniki ( słoiczek około 300 -350 ml)
- 400 g śliwek
- 1,5 łyżki cukru kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę a następnie pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka i zalej wodą. Duś na małym ogniu aż śliwki puszczą sok i się rozpadną. Dodaj cukier kokosowy i kakao – wymieszaj. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Kiedy masa zacznie gęstnieć zdejmij z ognia. Lekko przestudź a następnie przełóż do słoiczka.
Całkiem sporo zabierało się tych przepisów! FIT przepisy bez cukru – którego z nich spróbujesz?
Smacznego!
Weronika.