Witajcie, waniliowy sernik z kruszonką to klasyczna wersja sernika ale bez dodatku białego cukru oraz białej pszennej mąki. Spód na bazie mąki orkiszowej nie wymaga wcześniejszego podpiekania. Masa serowa to połączenie sera twarogowego oraz skyru, dzięki czemu masa jest bardzo kremowa. Dodatek waniliowego budyniu (proszku) nadaje aromat oraz lekko waniliowy smak. Sernik nie zawiera margaryny ani masła. Dla osłody możesz użyć ksylitolu, erytrolu lub miodu. Masz ochotę na kawałeczek?:)
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 179 kcal w tym: B: 13 g W: 11 g T: 9 g
Spód
- 140 g mąki orkiszowej tortowej
- 80 g oleju kokosowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 500 g sera twarogowego chudego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie skyru lub serka homogenizowanego (150 g)
- 4 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu
- 3 białka jaja
Wykonanie
Spód
Mąkę orkiszową zmiksuj z olejem, żółtkami, ksylitolem oraz proszkiem do pieczenia na jednolitą masę przypominającą kruszonkę. 2/3 masy użyj do wyklejenia spodu formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa
Ser zblenduj ze skyrem/serekiem homogenizowanym, budyniem oraz ksylitolem/erytrolem na gładką masę. Białka ubij na pianę i dodaj do serowej masy. Całość dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Wierzch ciasta posyp pozostałą kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik ale zostaw jeszcze w nim sernik na około 60 minut (nie otwieraj drzwiczek piekarnika w tym czasie).
Wystudzony sernik możesz posypać zmielonym ksylitolem/erytrolem lub polać gorzką czekoladą. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Weronika.