Witajcie, wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto bez jajek, mleka i białego cukru to deser idealny dla FIT łasuchów. Na mojej liście ulubionych ciast od pierwszego kęsa stał się bestsellerem! Do przygotowania ciasta użyłam tortowej mąki orkiszowej i dużo dobrego ciemnego kakao. Dla osłody możesz użyć cukru kokosowego, ksylitolu miodu czy syropu klonowego/daktylowego. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 5 min – musisz tylko poczekać aż się upiecze i delikatnie przestygnie.
Składniki (forma o średnicy 16 cm) Ciasto podziel na 8 części: 1 porcja to 168 kcal w tym: B: 3,5 g W: 19 g T: 6,5 g
- 190 g mąki orkiszowej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 g erytrolu/ksylitolu
- 250 ml wody
- 5 łyżek oleju np. kokosowego, rzepakowego (rozpuszczonego)
Polewa
- 4 łyżki mleka
- 5 kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie
Do miseczki wsyp suche składniki: mąkę, kakao, /ksylitol, sodę oczyszczoną oraz sól. Bardzo dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników. W oddzielnym naczyniu wymieszaj wodę oraz olej. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie je ze sobą połącz. Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 min. Po upieczeniu zostaw na kilka minut w piekarniku a następnie wyciągnij i poczekaj jak wystygnie.
Przygotuj polewę. Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować zdejmij z ognia. Dodaj czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Polej ciasto.
Wierzch udekoruj wedle uznania.
Smacznego!
Weronika.