Przepis #381 FIT Tort 3 BIT

Witajcie, trzywarstwowy deser inspirowany batonikiem 3 BIT! Chrupiący spód z herbatników i masła orzechowego, budyniowo-serowo masa oraz czekoladowy wierzch – pyszności! Deser jest bardzo delikatny i najlepiej smakuje dobrze schłodzony w lodówce.

Składniki (forma średnica 16 cm) Tort podziel na 8 części: 1 porcja to: 182 kcal w tym: B: 10 g W: 20 g T: 8 g

Spód

  • 70 g herbatników bez cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa biała

  • 250 g sera twarogowego
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (20 g)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 80 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Masa czekoladowa

  • 100 ml mleczka kokosowego (z puszki)
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka ksylitolu

Wykonanie

Spód

Herbatniki pokrusz i wymieszaj z masłem orzechowym. Wyłóż na spód formy wyłożonej folią spożywczą. Schowaj do lodówki na czas przygotowania kolejnej masy.

Masa biała

Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu i wystudź. Następnie ser zmiksuj z budyniem oraz ksylitolem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i przestudź. Bardzo powoli wlewaj do serowo-budyniowej masy i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na spód i schowaj do lodówki na minimum godzinę.

Masa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuść mleczko kokosowe, pokruszoną czekoladę, masło orzechowe oraz ksylitol. Masę przestudź a następnie wylej na białą masę. Ciasto schłodź w lodówce przez kilka.

Dodatkowo ciasto możesz udekorować polewą czekoladową lub startą czekoladą.

Smacznego !

Weronika.

Polecane