Przepis #363 FIT Jagodzianki z kruszonką

Witajcie, aromatyczne i delikatne FIT jagodzianki to pozycja obowiązkowa na letniej liście deserów. Przygotowane na bazie mąki orkiszowej i oczywiście drożdży. Dla osłody możesz użyć ksylitolu, miodu czy cukru kokosowego. Nadzienie to oczywiście leśne jagody z dodatkiem ksylitolu. Przygotowanie drożdżówek nie zabiera dużo czasu a jestem pewna, że zasmakują każdemu FIT łasuchowi. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w czasie letnich wypraw czy pikników.

Składniki (6 sztuk – w zależności od wielkości)

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 130 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jagód + 1 łyżka ksylitolu

Kruszonka

  • 20 g masła
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżka zmielonego ksylitolu

Wykonanie

Mleko podgrzej w rondelku (nie może być zbyt gorące). Do miseczki dodaj pokruszone drożdże, wsyp cukier kokosowy a  następnie wlej ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wysp do miski. Dodaj ksylitol/inne słodzidło oraz żółtka. Wlej wyrośnięte drożdże. Wyrób ciasto (masa może być delikatnie lejąca – ale to nic nie szkodzi). Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Jagody wymieszaj z ksylitolem i delikatnie rozgnieć. Z wyrośniętego ciast formuj kulki a w środek włóż odrobinę jagód (możesz podsypać mąką a dłonie natłuścić olejem).  Całość zwiń tak by nadzienie nie wypłynęło. Zrób kruszonkę z podanych składników. Jagodzianki posmaruj białkiem, które zostało z ciasta i posyp kruszonką.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra dół).

Upieczone i wystudzone jagodzianki możesz udekorować na przykład zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane