Obiad w 15 min + recenzja patelni Happycall IH Titanium

Przygotowanie szybkiego i zdrowego dania na obiad może być naprawdę proste! Często słyszę, że brak czasu jest jednym z tych powodów dla których wolimy kupić hamburgera czy pizzę niż zrobić obiad w domu. Ale uwierzcie mi, że można zrobić pyszne danie obiadowe tylko w 15 minut! Wystarczy tylko kilka składników i gotowe. Przygotowałam dla Was prosty przepis na makaron w ze szpinakiem, mleczkiem kokosowym i pomidorkami – coś pysznego! Przy okazji przetestowałam także patelnię Happycall IH Titanium o której też napisze kilka słów – a właściwie to od tego zacznę.

Posiadanie dobrej jakościowo patelni to fajna sprawa. Patelnia zrobiona z odpowiedniego tworzywa pozwala smażyć bez zbędnego dodatku oleju i innych tłuszczy. Patelnia  Happycall IH Titatnium o średnicy 26 cm a dokładnie jej powłoka została pokryta tytanem. A czym jest tytan? Jak możemy przeczytać na stronie producenta „Tytan jest metalem sześciokrotnie twardszym od aluminium i dwukrotnie mocniejszym niż żelazo. Jednocześnie jest lżejszy od żelaza i stali szlachetnej o 43%, ze względu na jego wysoką gęstość. Niezwykłe właściwości tytanu sprawiają, że jest on szeroko wykorzystywany w najnowocześniejszych technologicznie gałęziach przemysłu, takich jak kosmonautyka, przemysł lotniczy czy branża medycznej”. Dzięki temu patelnia  jest niezwykle trwała, wytrzymała a także odporna na korozję. Zewnętrzna oprawa patelni została zrobiona z krzemionki – materiału odpornego na wysokie temperatury oraz zarysowanie i ścieranie.

Patelni można używać do przygotowywania potraw na wielu rodzajach kuchenek: gazowej, indukcyjnej, elektrycznej czy płycie ceramicznej. Bez problemu można ją także myć w zmywarce. Jest wolna od szkodliwych substancji PFOA czyli szkodliwych związków teflonowych. Patelnia posiada certyfikaty świadczące o jej jakości (ISO 9001, ISO 14001 oraz  została poddana testom na obecność metali ciężkich czy wcześniej wspomnianych szkodliwych związków teflonowych). Kupując patelnię otrzymujemy także 2 lata gwarancji na produkt.

Patelnia jest stabilna i solidnie wykonana (jej waga to 0,8 kg). Bez problemu można na niej przygotować różnego rodzaju dania. Łatwo się czyści.

To właśnie tej patelni użyłam do przygotowania mojego szybkiego obiadu.

Przepis na makaron ze szpinakiem, mleczkiem kokosowym oraz pomidorkami

Składniki

(2-3 porcje)

  • makaron rurki (u mnie bezglutenowy) ilość zależy od nas
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • pół czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 1 łyżka oleju lub masła

Wykonanie

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju lub masła. Dodajemy szpinak i podsmażamy dopóki nie stanie się miękki (około 10 min). Na koniec dodajemy ser mascarpone oraz mleczko kokosowe. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku. Pomidorki koktajlowe kroimy na kawałki i wrzucamy do szpinaku. Dodajemy ugotowany makaron. Ponownie mieszamy.

Danie jest naprawdę szybkie i smaczne. Przed podaniem możemy posypać prażoną cebulką lub parmezanem czy mozzarellą.

Smacznego!

*wpis reklamowy

Polecane

Dodaj komentarz