Witajcie,
Resztkowiec powstał z przypadku – jak sporo innych ciast i deserów na moim blogu;) Zostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów więc postanowiłam je dobrze spożytkować. Znalazłam też resztki wegańskiej czekolady, trochę rodzynek – wszystko wymieszałam z mąką owsianą oraz jajkiem. Powstało bardzo delikatne i miękkie ciasto o bardzo łagodnym smaku. Idealne do kawy czy drugie śniadanie;)
Czas wykonania: 40 min
Składniki
(tradycyjna keksówka)
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- kilka kostek czekolady bez cukru
- garść rodzynek
- łyżka płatków migdałowych
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie
Banany blendujemy na jednolita masę. Wbijamy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną – łączymy składniki. Na koniec dodajemy posiekaną w kostkę czekoladę oraz rodzynki. Masę przekładamy do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 min.
Do masy można dodać tak naprawdę dowolne dodatki – różnego rodzaju bakalie czy resztki owoców. Ciasto pozostaje miękkie przez kilka nie i nie trzeba przechowywać go w lodówce.
Smacznego!
Jakiej wielkości powinna być forma do pieczenia?
Moja forma ma wymiary 18 x 9, 5 cm:)