Przepis #202 Resztkowiec czyli ciasto z bananami – bez dodatku cukru i glutenu

Witajcie,

Resztkowiec powstał z przypadku – jak sporo innych ciast i deserów na moim blogu;) Zostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów więc postanowiłam je dobrze spożytkować. Znalazłam też resztki wegańskiej czekolady, trochę rodzynek – wszystko wymieszałam z mąką owsianą oraz jajkiem. Powstało bardzo delikatne i miękkie ciasto o bardzo łagodnym smaku. Idealne do kawy czy drugie śniadanie;)

Czas wykonania: 40 min

Składniki

(tradycyjna keksówka)

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • kilka kostek czekolady bez cukru
  • garść rodzynek
  • łyżka płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie

Banany blendujemy na jednolita masę. Wbijamy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną – łączymy składniki. Na koniec dodajemy posiekaną w kostkę czekoladę oraz rodzynki. Masę przekładamy do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 min.

Do masy można dodać tak naprawdę dowolne dodatki – różnego rodzaju bakalie czy resztki owoców. Ciasto pozostaje miękkie przez kilka nie i nie trzeba przechowywać go w lodówce.

Smacznego!

Polecane

2 Comments

  1. Jakiej wielkości powinna być forma do pieczenia?

    1. Moja forma ma wymiary 18 x 9, 5 cm:)

Dodaj komentarz