Witajcie, aromatyczny sernik z truskawkami to sposób na wykorzystanie truskawkowego sezonu. Bazą ciasta jest herbatnikowy spód. Masa serowa to połączenie sera twarogowego oraz jogurtu z dodatkiem truskawek. Na wierzchu również nie mogło zabraknąć truskawek! Sernik jest bardzo delikatny i idealnie sprawdzi się na letnie desery!
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Sernik podziel na 8 porcji: 1 porcja to: 133 kcal w tym: B: 10 g W: 17 g T: 7 g
Spód
- 50 g herbatników bez cukru/pełnoziarnistych
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1 łyżka ksylitolu
- 3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
Masa
- 200 g jogurtu greckiego
- 230 g sera twarogowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 białka jajka
- 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
Dodatkowo
- 6-8 truskawek do dekoracji
Wykonanie
Spód
Herbatniki pokrusz i zmiksuj z żółtkami, ksylitolem, kakao oraz mlekiem na jednolitą masę. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Masa
Białka ubij na sztywną pianę. Jogurt zmiksuj z serem twarogowym, budyniem oraz ksylitolem na gładką masę. Dodaj ubite biała i delikatnie wymieszaj całą masę. Dodaj truskawki pokrojone w kostkę i ponownie wymieszaj. Serową masę przełóż na wcześniej upieczony spód. Wyrównaj. Na wierzchu ułóż połówki truskawek. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut. Następnie wyłącz piekarnik ale nie otwieraj drzwiczek – zostaw w nim sernik jeszcze na około 30-40 minut. Następnie wystudź.
Sernik przechowuj w lodówce. Możesz go podawać posypany zmielonym ksylitolem lub sosem truskawkowym (zblenduj truskawki z odrobiną wody).
Smacznego!
Weronika.