Witajcie, lekki i puszysty torcik inspirowany batonikami Kinder Bueno bez mąki oraz dodatku białego cukru. Bazą ciasta jest biszkopt, który powstał na bazie jajek oraz zmielonych migdałów – możesz je zamienić na inny rodzaj orzechów. Masa to połączenie serka homogenizowanego oraz masła orzechowego. Aby masa była gęsta dodałam żelatynę (możesz ją zamienić na agar – jeśli znasz proporcje). Wierzch ciasto polałam polewą na bazie gorzkiej czekolady oraz oleju kokosowego oraz posypałam posiekanymi drobno orzeszkami. Ciasto ma lekko orzechowy posmak i jest bardzo delikatne. Świetnie sprawdzi się także jako tort urodzinowy!
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 60 g migdałów
- 1,5 łyżki ksylitolu
Masa
- 340 g serka homogenizowanego naturalnego
- 30 g masła orzechowego
- 60 ml wody
- 10 g żelatyny
- 2 łyżeczki ksylitolu
Polewa
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2-3 łyżeczki posiekanych orzeszków
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp ksylitol. Dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Migdały zmiel bardzo drobno. Dodaj do masy i zmiksuj ponownie. Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze przez pół godziny. Następnie wystudź i podziel na pół.
Masa
Serek homogenizowany wymieszaj z masłem orzechowym oraz ksylitolem. Wodę podgrzej i rozpuść w niej żelatynę. Lekko wystudź. Powoli dodawaj do masy ciągle mieszając. Formę w której był pieczony biszkopt wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż jeden kawałek biszkoptu. Wylej 2/3 masy. Następnie ułóż drugą część ciasta i wylej resztę masy. Schłodź w lodówce przez około godzinę. Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść czekoladę oraz olej kokosowy. Polej ciasto. Wierzch posyp drobno posiekanymi orzeszkami.
Ciasto przechowuj w lodówce. Przed podaniem jednak wyciągnij ciasto na kilka minut.
Smacznego!
Weronika.