Witajcie,
chyba poczułam już jesień. Co raz chętniej sięgam po jesienne przysmaki: gorące herbaty z miodem, ciepłe zupy oraz jabłka z cynamonem. To ostatnie połącznie to dla mnie symbol jesiennych chłodniejszych wieczorów spędzonych pod kocykiem. I właśnie jabłka z cynamonem są jednym z głównych składników mojego kolejnego przepisu czyli ciasta – bez mąki, jajek oraz dodatku cukru. Przygotowanie do dosłownie chwila moment. W sam raz na szybki deser lub drugie śniadanie, gdyż można go pokroić na mniejsze kawałki i zabrać ze sobą.
Wartości odżywcze na całość: 1044 kcal w tym: B: 29 g; W:180 g; T:15 g.
Składniki
– 200 g płatków owsianych
– 2-3 duże jabłka
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki rodzynek
Wykonanie
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Płatki owsiane wsypujemy do miski i dodajemy do nich starte jabłka. Całość blendujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy cynamon oraz rodzynki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Upieczone ciasto można pozostawić do wystudzenia lub zjeść na ciepło. Dodatkowo wierzch można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub posypać cynamonem.
Smacznego!
Weronika