Przepis #175 Kukurydziano-ryżowy chleb (bez glutenu) + wegańska pasta z ogórkiem

Witajcie,
przepisu na chleb na moim blogu jeszcze nie było:) – kiedyś musi być ten pierwszy raz:) Dlatego przygotowałam przepis na bezglutenowy chleb na bazie dwóch rodzajów mąki. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo smaczny. A przy okazji robienia chleba przyszedł mi do głowy pomysł na zrobienie jakieś pasty – w końcu chleb najlepiej smakuje z czymś;) Przypomniała mi się pasta ze słonecznika z ogórkiem, którą często kupuję w Lidlu. Dlatego odtworzyłam przepisu w domu – smak wyszedł prawie identyczny:) Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej. 

Składniki na chleb
– 5 dag drożdży świeżych
– 20 dag mąki kukurydzianej
– 10 dag mąki ryżowej
– 2 jajka
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– szczypta soli
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka słonecznika 


Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. 1/2 szklanki mleka delikatnie podgrzewamy. Następnie zalewamy nim pokruszone drożdże. Dodajemy cukier i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę mleka oraz jajka i sól. Całość dokładnie mieszamy (masa może wyjść dość lejąca). Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy (ja użyłam zwykłej keksówki). Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.


Składniki na pastę
– 100 g pestek słonecznika
– 2 ogórki konserwowe 
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około godzinę. Następnie odsączmy z nadmiaru wody i blendujemy na jednolitą – bardzo gładką masę. Dodajemy pokrojonego ogórka oraz koperek. Ponownie przez chwilę blendujemy. Przyprawiamy do smaku.


Kromka chleba podana z tą pastą smakuje wybornie – potwierdzają to moi domownicy:)


Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz