Kruche owsiane ciasteczka

Czasem przychodzi ochota na coś słodkiego do kawy – szczególnie w weekend. Sobota i niedziela to są dla mnie dni kiedy mogę usiąść  z kubkiem zbożowej kawy i zjeść coś słodkiego. Ostatnio wpadłam na pomysł by upiec ciastka na bazie mąki owsianej. Może nie są mega zdrowe ale pyszne a składniki staram się dobierać jak najmniej przetworzone czy chemiczne. Ciasteczka są bardzo kruche. Można je przełożyć różnymi ulubionymi dodatkami.

Składniki:
250 gram mąki owsianej
2 żółtka
100 gram masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 gram cukru trzcinowego
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:
Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na min 40 minut. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy pożądany kształt. Pieczemy ok 8-12 min w 150 stopniach.

Kiedy ciasteczka ostygną przekładamy je wybranym dodatkiem.
Ja użyłam masła orzechowego, dżemu własnej roboty. 
Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz