Od jakiegoś czasu miałam ochotę zjeść dobrego burgera. Jednak nie jem czerwonego mięsa i unikam zbytnio przetworzonej żywności, dlatego postanowiłam zrobić go sama w zdrowszej wersji. Muszę przyznać, że wyszedł na prawdę pyszny:)
Do zrobienia kotletów potrzebujemy:
– szklankę czerwonej soczewicy
– 2 szklanki wody (do ugotowania soczewicy)
– sól, pieprz, papryka w proszku
– kawałek surowej papryki
– cebula
– bułka tarta
– olej roślinny
Gotujemy wodę. Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę. Gotujemy około 15 min. Pod koniec gotowania delikatnie solimy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i paprykę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy do soczewicy. Tak powstałą masę mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Dodajemy odrobinę bułki tartej. Z tak powstałej masy tworzymy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Pozostałe składniki:
– bułki pełnoziarniste
– sałata
– pomidor
– żółty ser
– odrobina ketchupu
Bułki kroimy na pół. Jedną część smarujemy ketchupem i kładziemy ser. Podgrzewamy w piekarniku, aż ser stanie się delikatnie roztopiony. Po wyciągnięciu układamy na bułce sałatę, kotlet oraz pomidor. I można jeść:)
Smacznego:) W.