Jaglane smarowidło do chleba~

Jestem zwolenniczką jedzenia zdrowo oraz unikania chemicznych dodatków. Postaram się pokazywać Wam moje przepisy na różne dania, często zdrowsze wersje klasycznych posiłków.

Dzisiaj polecam Wam coś pysznego do chleba. Zawsze mam problem z czym zjeść kanapkę, ponieważ unikam wszelkiej możliwej chemii w  produktach a w sklepowych smarowidłach jest przeważnie dość dużo dodatków polepszających, konserwujących itp.



Poniżej podaję przepis:
Składniki:

  • kasza jaglana 0,5 szklanki
  • szklanka wody
  • marchewka
  • por (kawałek)
  • koperek
  • suszone pomidory – kilka sztuk
  • sól 
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej roślinny

Wykonanie

pół szklanki kaszy ugotować według przepisu w szklance wody. Odczekać aż ostygnie.  Marchewkę i por zetrzeć na tarce. Podsmażyć na odrobinie oleju. Koperek posiekać. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Kaszę zmieszać z warzywami. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy dodać odrobinę oleju. Przechowywać w lodówce.



Uwaga! Kupując pomidory suszone zwracajcie uwagę na skład, by było jak najmniej dodatków chemicznych. 


Smacznego ! W.

Polecane

Dodaj komentarz