Witajcie,
jeśli w niedzielne przedpołudnie szukacie pomysłu na obiad to zapraszam na zdrowe i sycące danie z wykorzystaniem wiosennych warzyw oraz mięsa. Proste a jednocześnie bogate w witaminy i wartości odżywcze. Połączenie warzyw oraz kurczaka zawsze sprawdzi się dobrze jako propozycja obiadowa. Kilka składników i obiad gotowy:)
Składniki
– 1/2 piersi z kurczaka
– 4 marchewki
– kawałek pora
– kawałek selera
– 1 pietruszka
– pół cebuli czerwonej
– passta pomidorowa (około 4 łyżek)
– przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka
Dodatek
– młode ziemniaki
Wykonanie
Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki.
Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy passatę z przyprawami, mieszamy do momentu zagotowania.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno odrobinę sosu i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie układamy pokrojone warzywa, polewamy sosem a następnie układamy mięso.
Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:)
Smacznego !
W.