Witajcie,
z okazji Dnia Dziecka przychodzę z pomysłem na lekki deser dla dużych i małych. Bez względu na wiek każdy ma w sobie coś z dziecka;) Pozwólmy sobie zatem na odrobinę słodkości – oczywiście w zdrowej wersji. Lekka Panna Cotta to deser bez laktozy, glutenu oraz białego cukru. Polana sosem owocowym smakuje i wygląda bardzo apetycznie. Przygotowuje się ją bardzo szybko i także szybko znika:) Taki deser ma zaledwie około 320 kcal – łącznie z sosem (w tym: B: 3,3 g, W:61,1 g T: 7 g ).
Składniki ( jedna porcja)
– 30 gram płatków ryżowych
– pół szklanki wody
– 1 łyżka wiórków kokosowych
– 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu
Sos
– dowolne owoce – około pół szklanki- u mnie były to truskawki ( mrożone)
– 1 łyżeczka cukru kokosowego lub miodu (opcjonalnie zależy od kwasowości owoców)
Dekoracja
– świeże owoce
– preparowana gryka
Wykonanie
Do garnka wlewamy wodę. Gdy zacznie się gotować wrzucamy płatki ryżowe. Ciągle mieszamy aż masa zacznie gęstnieć. Następnie wsypujemy cukier oraz wiórki kokosowe. Dalej mieszamy. Gdy masa będzie już gęsta zdejmujemy z ognia. Przekładamy do małego słoiczka lub filiżanki – tak by masa jednolicie uformowała się. Zostawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos. Owoce blendujemy z cukrem. Można dodać odrobinę wody by mus był bardziej wodnisty. Ostygłą masę wyjmujemy delikatnie z naczynia tak by zachował się kształt. Polewamy sosem i ozdabiamy owocami i gryką.
Deser można przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi. Jest lekki, zdrowy i kolorowy – idealny zarówna dla małych jak i dużych łasuchów.
Smacznego !
W.