Witajcie,
kolejna propozycja szybkiego deseru z kubeczka. Czekoladowa wersja jest bezglutenowa, bez jajek i białego cukru. Lekka i bardzo czekoladowa. Idealna na dietetyczny podwieczorek jak i drugie śniadanie z dużą zawartością białka. Szybki w przygotowaniu. Jedna porcja to: 259,3 kcal w tym: W: 33,9 g; B: 17,8 g; T: 4,3 g.
Składniki
– opakowanie jogurtu greckiego 150g
– 1 łyżeczka cukru lub słodzika
– 20 g namoczonych daktyli
– 3 łyżeczki kakao
– kostka gorzkiej czekolady
Wykonanie
Daktyle odsączamy z wody i blendujemy z łyżeczką kakao. Następnie wykładamy je na spód naszego kubeczka.
Jogurt grecki (zostawiamy 1 łyżeczkę na wierzch) blendujemy z cukrem/słodzikiem oraz pozostałym kakao. Całość wlewamy na daktylowy spód.
Następnie na wierzch kładziemy łyżeczkę jogurtu. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.
Deser dobrze jest schować na kilka godzin do lodówki wtedy smakuje jak czekoladowe lody. Spróbujcie koniecznie!
Smacznego!
W.