przepisy

Przepis #63 Ciasto bananowo – orzechowe

Witajcie,
dzisiejsza propozycja to ciasto bardzo treściwe w składzie jak i smaku. Jest dość mocno zbite i lekko wilgotne. Opiera się głównie na mące kokosowej i bananach co w połączeniu z czekoladowo-orzechową polewą smakuje wyśmienicie. Mimo bogatego składu ciasto jest dość niskokaloryczne.  Jedna porcja ( użyłam blachy o wymiarach 24 x 24 cm – ciasto podzieliłam na 16 porcji) to: 120, 3 kcal w tym: W: 11,55 g, B: 3,4 g; T: 6,4 g.

Składniki:
– 2 banany
– 2 jajka
– 40 g cukru kokosowego/słodzika
– 50 ml oleju kokosowego lub innego
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 100 mleka roślinnego lub zwykłego
– 100 g mąki kokosowej
– 50 g mąki owsianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa
– 2 łyżki masła orzechowego
– 40 g czekolady gorzkiej roztopionej
– orzechy nerkowca drobno posiekane na wierzch ciasta

Wykonanie
Banany gnieciemy widelcem. Dodajemy do nich jajka i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej i wsypujemy cukier/słodzik oraz cukier waniliowy- dalej miksujemy. Kolejno wlewamy odrobinę mleka i wsypujemy trochę mąki połączonej z proszkiem i sodą oczyszczoną – powtarzamy tę czynność do momentu, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Powinna powstać bardzo gęsta  i zbita masa.



Kiedy będzie już gotowa wykładamy ją na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min.


Kiedy ciasto wystygnie polewamy je roztopioną czekoladą. Następnie rozpuszczamy także masło orzechowe, którym także polewamy ciasto. Na koniec całość posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.


Mimo swojej zbitej konsystencji ciasto jest delikatne w smaku ale jednocześnie dość sycące. Można je zabrać na wakacyjne wycieczki, gdyż nie wymaga przechowywania w lodówce.

Smacznego!
W.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *