Witajcie,
wraz z początkiem tygodnia przychodzę do Was z przepisem na coś słodkiego a jednocześnie legalnego. Dzisiaj będą to czekoladowe fit batoniki. Dlaczego legalne i fit? Bo nie zawierają mąki, białego cukru ani laktozy. Dodatkowo robi się je bardzo szybko i można je zabrać na letnie wycieczki:)
Jeden batonik to: 210 kcal, B: 5,2 g, W:27,8 g, T: 7,9 g.
Składniki:
– 120 gram namoczonych daktyli
– 40 gram gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 90 gram płatków owsianych
– 30 gram preparowanej gryki
Polewa
– 2 łyżki masła orzechowego 100%
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
W rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego oraz gorzką czekoladę. W międzyczasie do miski wrzucamy odsączone daktyle, do których wlewamy rozpuszczoną masę oleju i czekolady. Wsypujemy płatki owsiane oraz połowę preparowanej gryki ( drugą część zostawiamy na wierzch). Całość blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy do keksówki. Na wierzch układamy resztę gryki. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy do którego dodajemy masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Następnie polewamy wystudzone ciasto.
Po zastygnięciu polewy kroimy ciasto na batony. Zawijamy w sreberko i gotowe;)
Batony to idealna słodka przekąska, która doda energii. Zdrowe, słodkie i smaczne. Dodatek masła orzechowego idealnie komponuje się ze słodyczą daktyli i chrupkością gryki.
Smacznego!
W.
No i następna potencjalna petarda!
A nie myślałaś, żeby na tym swoim blogu tych przepisów nie pokategoryzować na śniadania/obiady/przekąski? Bo się powoli gubię 🙁
Dziękuję:) i bardzo dobry pomysł mi podsunęłaś – muszę się tym zająć:)