Witajcie, lekka tarta na cieście francuskim z dodatkiem brokułu oraz sera pleśniowego i kurczaka świetnie sprawdzi się na obiad jak i na kolację. Wszystkie składniki zostały delikatnie pokryte sosem jogurtowym z odrobiną pieprzu ziołowego co nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Do przygotowania dania potrzebujesz ciasta francuskiego – możesz użyć gotowego lub zrobić je sama (chociaż ta druga opcja wymaga sporo czasu i pracy). Takie danie możesz także zaserwować swoim gościom – jestem pewna, że będzie im smakować;)
Składniki
(forma o średnicy 26 cm)
- opakowanie ciasta francuskiego light lub zwykłego
- 1 brokuł
- ½ piersi z kurczaka
- ½ opakowania sera pleśniowego
- opakowanie jogurtu naturalnego (200 ml)
- jajko
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- papryka słodka wędzona, czosnek suszony
Wykonanie
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju (pierś z kurczaka możesz także upiec w piekarniku lub usmażyć na grillu). Przyprawiamy do smaku papryką oraz czosnkiem. Ciasto francuskie układamy na formie do tarty – wykrawamy na kształt formy tak by przykryty był spód oraz boki. Następnie układamy przestudzony brokuł, kawałki kurczaka oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt oraz wbijamy jajko.
Mieszamy do połączenia składników. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Polewamy tarte. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.
Tarta świetnie smakuje podana z domowym sosem czosnkowym lub odrobiną ketchupu.