Przepis #246 Tarta z brokułami i serem pleśniowym

Witajcie, lekka tarta na cieście francuskim z dodatkiem brokułu oraz sera pleśniowego i kurczaka świetnie sprawdzi się na obiad jak i na kolację. Wszystkie składniki zostały delikatnie pokryte sosem jogurtowym z odrobiną pieprzu ziołowego co nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Do przygotowania dania potrzebujesz ciasta francuskiego – możesz użyć gotowego lub zrobić je sama (chociaż ta druga opcja wymaga sporo czasu i pracy). Takie danie możesz także zaserwować swoim gościom – jestem pewna, że będzie im smakować;)

Składniki

(forma o średnicy 26 cm)

  • opakowanie ciasta francuskiego light lub zwykłego
  • 1 brokuł
  • ½ piersi z kurczaka
  • ½ opakowania sera pleśniowego
  • opakowanie jogurtu naturalnego (200 ml)
  • jajko
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • papryka słodka wędzona, czosnek suszony

Wykonanie

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju (pierś z kurczaka możesz także upiec w piekarniku lub usmażyć na grillu).  Przyprawiamy do smaku papryką oraz czosnkiem. Ciasto francuskie układamy na formie do tarty – wykrawamy na kształt formy tak by przykryty był spód oraz boki. Następnie układamy przestudzony brokuł, kawałki kurczaka oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt oraz wbijamy jajko. 

Mieszamy do połączenia składników.  Przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Polewamy tarte. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.

Tarta świetnie smakuje podana z domowym sosem czosnkowym lub odrobiną ketchupu.

Polecane

Dodaj komentarz