Witajcie,
karnawał dobiega końca, dlatego chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na “ostatkowe” słodkości. Dzisiaj propozycja na bezglutenowe eklerki z nadzieniem serowo-jogurtowym dzięki temu są o wiele mniej kaloryczne niż tradycyjne. Spróbujcie koniecznie!
Wartości odżywcze na 100 g: 256 kcal w tym: B: 7 g; W: 15 g; T: 20 g.
Składniki
Ciasto
– 100 g masła
– 4 jajka
– 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła
– szklanka wody
Nadzienie
– opakowanie serka mascarpone
– duże opakowanie jogurtu greckiego (350-400 ml)
– 2-3 łyżki cukru lub innego słodziłda
Polewa
– kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie
Do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy masło oraz słodzik. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Dodajemy mąki wraz z sodą i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy aż wystygnie. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy ciasto, aż zacznie delikatnie odstawać od naczynia. Tak przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy ciasto tak by powstały eklery. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Nadzienie
Serek mascarpone miksujemy z jogurtem oraz słodzikiem. Następnie napełniamy jedną część ciastka i przykrywamy drugim. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy eklerki.
Eklerki przechowujemy w lodówce jednak przed podaniem warto wyciągnąć je chwilę wcześniej z lodówki.
Smacznego!
W.
Wow 🙂 Eklerki to moje ulubione słodycze 🙂 Uwielbiam. Przepis w wersji fit od razu ląduje do zapisu. Koniecznie muszę go wypróbować. Mam pytanie w temperaturze pokojowej nadzienie się rozpuszcza czy spokojnie mogą stać jakiś czas ?
Chyba lepiej będzie je przechowywać w lodówce a wyciągnąć na chwilę przed podaniem:)
A ile wychodzi eklerkow z podanych składników?
W zależności od wielkości – około 10 sztuk;)
Jak wielkość szklanki ?
250 ml 🙂