FIT desery z niskim indeksem glikemicznym – bez cukru!

Hej! FIT desery z niskim indeksem glikemicznym to idealna propozycja dla osób, które muszą pilnować indeksu w swojej diecie. Te proste przepisy sprawdzą się na deser czy śniadanie. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie. Sprawdź koniecznie wszystkie propozycje na FIT desery z niskim indeksem glikemicznym !

A jeśli masz ochotę na więcej takich przepisów zobacz mój ebook – sklep.

Serowy deser z wiśniową frużeliną

Składniki (2 porcje) 1 porcja: 345 kcal w tym B: 1 g W: 22 g T: 15 g

  • 300 g sera sernikowego np. z wiaderka
  • 2 łyżki erytrolu
  • 220 ml kompotu z wiśni bez cukru
  • 5 g erytrolu
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
  • 2 łyżeczki startej/posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych

Wykonanie

Serek wymieszaj z ksylitolem. Do rondelka wlej kompot. Dodaj ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i gotuj aż masa zacznie gęstnieć. Wystudź.

Przygotowanie 1 porcji: Na dno kubeczka wyłóż łyżkę wiśni następnie 1/4 masy serowej. Polej frużeliną. Wyłóż kolejną 1/4 masy serowej. Polej frużeliną. Posyp 1 łyżką wiśni, 1 łyżeczką startą czekoladą i 1 łyżeczką płatków migdałowych.

Gofry z niskim indeksem glikemicznym

Składniki (5 sztuk) 1 gofr (bez dodatków) to: 185 kcal w tym B: 4 g W: T: 9 g

  • 3 duże jajka
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oleju np. kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z wodą oraz oliwą. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Na koniec dodaj ubite białka i ponownie delikatnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej gofrownicy na złocisty kolor. Gofry z niskim indeksem glikemicznym podawaj z ulubionymi dodatkami.

Deser Szarlotka

Składniki (1 porcja) 1 porcja: 274 kcal B: 10 g W: 41 g T: 6 g

  • 1 twarde jabłko (140 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płatków owsianych (30 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka erytrolu (10 g)

Wykonanie

Jabłko pokrój w kostkę. Na dno kubeczka wyłóż 1/3 pokrojonych jabłek. Posyp 1 łyżką płatków owsianych. Jogurt wymieszaj z erytrolem. Połowę porcji wyłóż na płatki. Wyłóż kolejną 1/3 porcję jabłka oraz drugą łyżkę płatków owsianych. Wyłóż resztę masy oraz resztę jabłek. Posyp cynamonem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane