Hej! FIT desery z niskim indeksem glikemicznym to idealna propozycja dla osób, które muszą pilnować indeksu w swojej diecie. Te proste przepisy sprawdzą się na deser czy śniadanie. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie. Sprawdź koniecznie wszystkie propozycje na FIT desery z niskim indeksem glikemicznym !
A jeśli masz ochotę na więcej takich przepisów zobacz mój ebook – sklep.
Serowy deser z wiśniową frużeliną
Składniki (2 porcje) 1 porcja: 345 kcal w tym B: 1 g W: 22 g T: 15 g
- 300 g sera sernikowego np. z wiaderka
- 2 łyżki erytrolu
- 220 ml kompotu z wiśni bez cukru
- 5 g erytrolu
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
- 2 łyżeczki startej/posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
Wykonanie
Serek wymieszaj z ksylitolem. Do rondelka wlej kompot. Dodaj ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i gotuj aż masa zacznie gęstnieć. Wystudź.
Przygotowanie 1 porcji: Na dno kubeczka wyłóż łyżkę wiśni następnie 1/4 masy serowej. Polej frużeliną. Wyłóż kolejną 1/4 masy serowej. Polej frużeliną. Posyp 1 łyżką wiśni, 1 łyżeczką startą czekoladą i 1 łyżeczką płatków migdałowych.
Gofry z niskim indeksem glikemicznym
Składniki (5 sztuk) 1 gofr (bez dodatków) to: 185 kcal w tym B: 4 g W: T: 9 g
- 3 duże jajka
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 200 ml wody
- 3 łyżki oleju np. kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z wodą oraz oliwą. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Na koniec dodaj ubite białka i ponownie delikatnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej gofrownicy na złocisty kolor. Gofry z niskim indeksem glikemicznym podawaj z ulubionymi dodatkami.
Deser Szarlotka
Składniki (1 porcja) 1 porcja: 274 kcal B: 10 g W: 41 g T: 6 g
- 1 twarde jabłko (140 g)
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki płatków owsianych (30 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka erytrolu (10 g)
Wykonanie
Jabłko pokrój w kostkę. Na dno kubeczka wyłóż 1/3 pokrojonych jabłek. Posyp 1 łyżką płatków owsianych. Jogurt wymieszaj z erytrolem. Połowę porcji wyłóż na płatki. Wyłóż kolejną 1/3 porcję jabłka oraz drugą łyżkę płatków owsianych. Wyłóż resztę masy oraz resztę jabłek. Posyp cynamonem.
Smacznego!
Weronika.