Witajcie,
Z okazji dzisiejszego dnia Matki przychodzę do Was z pomysłem na słodki ale jednocześnie zdrowy deser dla naszych mam dbających o linię – i nie tylko. Ciasto „Daktylove – Karmelove” nie zawiera białego cukru oraz mleka. Nie mniej jednak jest bardzo słodkie;) Łatwe w przygotowaniu – każdemu się uda. Dla wszystkich Mam wszystkiego co najlepsze 🙂
Składniki
Biszkopt
– 4 jajka
– 4 łyżki cukru kokosowego
– 40 dag mąki kokosowej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
– 200 gram daktyli
Dodatkowo
– gryka preparowana jako posypka
Polewa
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2 łyżki masła orzechowego 100% orzechów
Wykonanie
Biszkopt
Białka odzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier kokosowy i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po kolei żółtka. Całość dokładnie ponownie ubijamy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Następnie przelewamy ciasto do foremki i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Masa
Daktyle namaczamy godzinę wcześniej ( choć najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej). Następnie odsączamy od nadmiaru wody i dokładnie blendujemy na jednolitą masę.
Kiedy biszkopt jest już wystudzony dzielimy go na dwie części.
Jedną smarujemy masą daktylową (pozostawiając trochę masy na wierzch ciasta) i przykrywamy drugą.
Wierzch smarujemy pozostałą masą. Posypujemy gryką.
Polewa
W garnuszku roztapiamy olej kokosowy oraz masło. Polewamy nim ciasto.
Ciasto na mące kokosowej jest bardzo delikatne oraz aromatyczne. Dodatek masy daktylowej sprawia, że smakuje jak karmel. Polewa z masła orzechowego nadaje dodatkowo wyrazisty posmak.
Smacznego !
W.