Witajcie,
większości z Nas pieczenie ciasta kojarzy się z użyciem mąki. Jednak nie koniecznie musi tak być! Równie pyszne ciasta wychodzą z… fasoli:) To wdzięczne warzywo jeśli chodzi o wykorzystanie go w słodkich przepisach. Oryginalny przepis na to ciasto dostałam od Szwagierki jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować. Czego efekt możecie zobaczyć poniżej:)
Składniki
– 2 puszki białej fasoli
– 2 banany
– 4 jajka
– 0,5 szklanki cukru kokosowego
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3 łyżki oleju
Polewa
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 40 gram gorzkiej czekolady
Dekoracja
– wiórki kokosowe
Wykonanie
Fasolę wrzucamy do miski i dokładnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Następnie dodajemy banany i jajka. Ponownie całość łączymy. Następnie dorzucamy cukier kokosowy oraz sodę oczyszczoną. Na koniec dolewamy olej i ponownie dokładnie łączymy składniki.
Tak przygotowaną masę przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy wraz z czekoladą. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
Dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wykonuje się bardzo szybko i nie wymaga zbyt wielu składników. Warto pamiętać aby dokładnie zmiksować fasolę tak aby jej cząstki nie były widoczne w cieście.
Smacznego!
W.