Witajcie,
dzisiaj przed Wami propozycja kolejnego ciasta tym razem bez mąki oraz białego cukru i laktozy. To coś idealnego dla tych, którzy uwielbiają czekoladowe przysmaki ( też należę do tej grupy). Pyszne i szybkie ciasto z ciecierzycy oraz kakao, które nadaje czekoladowy smak. Zdrowe, czekoladowe oraz smakowite, cóż chcieć więcej?
Składniki
– 400 gram ciecierzycy
– 4 łyżki kakao
– 4 łyżki cukru kokosowego
– 3 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 szklanki mleka roślinnego lub bez laktozy
Wykonanie
Ciecierzycę namaczamy dzień wcześniej. Następnego dnia gotujemy około 1 godziny. Po ugotowaniu zostawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną ciecierzycę blendujemy na gładką masę.
Dodajemy do niej po kolei wbijając jajka. Następnie wsypujemy cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie blendujemy na gładką i jednolitą masę.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanej formy – u mnie była to średniej wielkości prostokątna blacha – i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Polewa
– 40 gram daktyli namoczonych wcześniej
– 20 gram gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego
– odrobina mleka
W garnuszku roztapiamy olej oraz czekoladę. Zestawiamy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle i całość blendujemy. Dodajemy tyle mleka w zależności jak gęstą polewę chcemy otrzymać. Gotową masą polewamy ciasto.
Smacznego !
W.