Witajcie,
po ostatnich słodkościach czas na małą odmianę. Dzisiaj będzie to zielona pasta do chleba z czerwonej soczewicy. Prosta w przygotowaniu idealnie wpasowuje się w wiosenne klimaty. Mimo iż, jest zrobiona z czerwonej soczewicy ma zielony kolor a zawdzięcza go dodatkowi szczypiorku. Wystarczy dodać tylko swoje ulubione przyprawy i pasta gotowa.
Składniki
– 100 gram soczewicy czerwonej
– 300 ml wody
– szczypiorek
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek, pieprz cayenne,
Wykonanie
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie zostawiamy do wystygnięcia. Szczypiorek myjemy i bardzo drobno kroimy.
Wystudzoną soczewicę bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Ponownie blendujemy.
Pasta idealnie smakuje z ciemnym chlebem czy świeżutką bułką. Prosta i szybka w wykonaniu będzie równie dobrze komponowała się jako dip to surowych warzyw.
Smacznego !
W.