przepisy

Przepis #209 Naleśniki z ciecierzycy z warzywnym farszem

Witajcie,

dzisiaj propozycja dla fanów naleśników ale nie takich tradycyjnych. Do przygotowania ciasta użyłam mąki z ciecierzycy – czyli zmielonych ziaren cieciorki. Ten rodzaj mąki nie zawiera glutenu i jest cennym źródłem białka. Powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Ponadto mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny. Można wykorzystać ją do dań na słodko i na słono. Moja dzisiejsza propozycja to naleśniki z wytrwanym nadzieniem z wykorzystaniem warzyw. Do farszu dodałam odrobinę mleczka kokosowego co nadaje lekko orientalny smak. Musicie koniecznie spróbować !

Składniki

(3-4 naleśniki)

Ciasto

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Farsz

  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • ulubione przyprawy

Sos pomidorowy

  • 2 -3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka ketchupu
  • oregano, bazylia, sól, pieprz.

Wykonanie

Ciasto

Mąkę mieszamy z wodą oraz jajkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na niej naleśniki na złocisty kolor.

Farsz

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Por kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy por oraz marchewkę. Wszystko dusimy – możemy podlać odrobiną wody. Dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku.

Sos pomidorowy

Passatę pomidorową mieszamy z ketchupem oraz przyprawami.

Naleśniki smarujemy sosem a następnie układamy farsz. Zwijamy w rulon. Takie naleśniki można podawać z sosem jogurtowym, czosnkowym lub innym ulubionym. Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *