Witajcie,
wiecie jak w łatwy i smaczny sposób przemycić strączki do naszej diety? Można z nich zrobić pulpety:) Dzisiaj mam dla Was pomysł na pulpety z ciecierzycy z suszonymi pomidorami podane z makaronem i sosem pieczarkowo – koperkowym. Pulpeciki mają bardzo ciekawy smak a pomidory przełamują delikatny smak ciecierzycy. Warto spróbować!
Składniki (2-3 porcje)
Pulpety
– 100 g ciecierzycy
– 30 g suszonych pomidorów
– odrobina natki pietruszki
– pieprz
Sos pieczarkowo – koperkowy
– 300 g pieczarek
– pól cebuli czerwonej
– małe opakowanie jogurtu greckiego
– 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
– odrobina koperku
– sól, pieprz, wędzona papryka słodka, czosnek
Dodatkowo
– makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy (ja wybrałam kukurydziany)
Wykonanie
Pulpety
Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę a następnego dnia gotujemy według przepisu. Po ugotowaniu pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. Pomidory kroimy w kostkę a natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do ciecierzycy i całość dokładnie blendujemy. Można delikatnie przyprawić pieprzem lub innymi przyprawami (moje pomidory były już solone więc nie dodawałam więcej soli). Z tak powstałej masy tworzymy kulki.
Sos
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę oraz podsmażamy na odrobinie oleju. Dolewamy wody tak by powstał sos. Jogurt mieszamy z mąką a następnie dodajemy do pieczarek. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Całość chwilę podgrzewamy. Dodajemy także posiekany koperek. W międzyczasie makaron gotujemy według przepisu.
Pulpeciki nie muszą być ani podsmażane ani gotowane. Można je jeść od razu po zrobieniu. Są świetną alternatywą dla mięsnych pulpecików;)
Smacznego!
W.