Witajcie,
Lekki i owocowy z chrupiącą posypką czyli Chrup jogurt z musem truskawkowym.
Z resztek owoców można wyczarować super desery – dzisiaj taki dla Was przygotowałam! Z wykorzystaniem truskawek i bardzo dojrzałego banana (można oczywiście wykorzystać także inne owoce) zrobiłam lekki deser – Chrup jogurt:) Dlaczego chrup? Bo oprócz musu owocowego oraz jogurtu dodałam także zrobioną w dosłownie 5 minut domową granolę czekoladową, która będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów. Całkowity czas na przygotowanie takiego deseru to tylko 10 min – szybko i jak smacznie:) No to co robimy chrup?:)
Składniki
(3-4 porcje)
- dojrzały banan
- 200-300 g truskawek (najlepiej świeżych)
- duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego (400 ml)
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 3 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
- 1 łyżka ksylitolu – opcjonalnie
Wykonanie
Przygotowanie deseru rozpoczynamy od zrobienia domowej granoli. Na patelni podsmażamy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe wymieszane z miodem. Kiedy lekką zbrązowieją zdejmujemy patelnię z ognia. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej mieszankę płatków z miodem i mieszamy do połączenia składników. Truskawki blendujemy z bananem na jednolitą masę. Przekładamy po równo do wcześniej przygotowanych pucharków lub miseczek. Następnie wykładamy po około 2-3 łyżki jogurtu, którego opcjonalnie możemy wymieszać z ksylitolem lub innym słodzidłem. Wierzch deseru posypujemy czekoladową granolą.
Deser jest gotowy do zjedzenia zaraz po przygotowaniu – choć lepiej smakuje schłodzony w lodówce. Do zrobienia granoli można z powodzeniem dodać różnych bakali – rodzynek czy żurawiany. Można także użyć – do przygotowania musu – dowolnych owoców sezonowych.
Smacznego!
Nie dość, że deser tak pięknie wygląda to jest bardzo prosty w wykonaniu i niskokaloryczny 🙂 super!
Lubię takie połączenia – lekki mus z pysznym posmakiem truskawek, a do tego chrupiący top. Mega propozycja 🙂
Wygląda przepięknie 🙂 Fajny pomysł na wykorzystanie sezonowych truskawek 🙂
Wow, fajne! Miałam już dosyć samego jogurtu 😀