Witajcie,
w sumie to do końca nie wiedziałam jak nazwać mój dzisiejszy deser – czy to bardziej wafle czy ciastka? Ale chyba bliżej im do wafli:) Przekładane kokosowym kremem przypominają wafelki Princessa- idealne dla wielbicieli kokosa. To co gotowi na nowy przepis? 🙂 jeśli tak to zapraszam poniżej:)
Wartości odżywcze na 100 g: 311 kcal w tym: B: 5 g; W: 20 g; T: 23 g.
Składniki
(ilość wafli zależy od wielkości jakie chcemy uzyskać)
Wafle
– 2 białka
– 70 g oleju kokosowego
– 100 ml mleczka kokosowego
– 2 -3 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
– 100 g mąki orkiszowej
Masa
– 1 łyżeczka masła orzechowego
– 1-2 łyżki syropku klonowego lub innego słodzika
– 150 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki wiórek kokosowych – można dodać więcej (musi powstać bardzo gęsta masa
Dodatkowo
– mus kokosowy (ja swój kupiłam w Biedronce)
Wykonanie
Wafle
Do miseczki wrzucamy białka, mleczko kokosowe oraz słodzik. Mieszamy. Olej rozpuszczamy i powoli wlewamy do naszej masy. Na koniec wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy tak by nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy (dość cienko). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut i następnie około 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pozostawiamy do wystudzenia. Lekko ciepłe ciasto kroimy na kawałki wielkości wafli.
Masa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe z słodzikiem praz masłem orzechowym. Na koniec wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny. Przestudzoną masą przekładamy nasze wafle. Wierzch smarujemy musem kokosowym.
Wafle przechowujemy w lodówce. Zamiast musu kokosowego wierzch można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Idealnie sprawdzą się na przekąską lub słodki deser.
Smacznego!
W.