Przepis #218 Wegetariańskie curry

Witajcie,

aromatyczna i sycąca propozycja obiadowa z samych warzyw oraz kilku dodatków czyli wegetariańskie curry. To moja kolejna propozycja na szybki obiad w 30 min. Do przygotowania tego dania użyłam ziemniaków oraz marchewki ale z powodzeniem można dodać także inne ulubione warzywa na przykład pietruszkę czy por. Dodatek mleczka kokosowego nadaje orientalny smak a mieszanka curry wyjątkowy aromat. To jednocześnie lekkie ale zarazem sycące danie, które idealnie sprawdzi się w coraz cieplejsze dni. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Lubicie takie orientalne smaki?

Składniki

(2 porcje)

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula czerwona
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • przyprawa curry
  • szczypiorek

Wykonanie

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy przez około 20 min – aż warzywa zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy ugotowane (odcedzone) ziemniaki i marchewkę. Wszystko podsmażamy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy przez około 5-10 min. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!

Polecane

1 Comment

  1. Wygląda przepysznie. Bardzo lubię curry bo są smaczne i szybkie w przygotowaniu 🙂 A do tego świetnie rozgrzewają w takie deszczowe dni jak dziś 🙂

Dodaj komentarz