Hej! FIT sernik pistacjowy to przepis o jaki najczęściej pytacie! W końcu postanowiłam go zrobić. Sernik jest dość prosty w przygotowaniu. Bazą ciasta jest oczywiście ser oraz pasta pistacjowa. W moim przepisie wykorzystałam pastę pistacjową bez dodatku cukru. FIT sernik pistacjowy jest pyszny i jestem pewna, że zasmakuje nie jednemu łasuchowi. Spróbuj koniecznie!
Składniki Ciasto podziel na 12 części: 1 porcja to 220 kcal w tym: B: 13 g W: 21 g T: 11 g
Spód
6-8 herbatników bez cukru
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 200 g puddingu waniliowego proteinowego bez cukru
- 50 g pasty pistacjowej bez cukru
- 30 g budyniu pistacjowego bez cukru
- 120 g ksylitolu
Polewa
- 80 g białej czekolady bez cukru
- 40 g pasty pistacjowej bez cukru
Wykonanie
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki (nie muszą dokładnie wypełniać całego dna). Masa serowa: ser zmiksuj z jajkami oraz ksylitolem. Dodaj pudding, pastę pistacjową oraz budyń pistacjowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 1,5 godziny. Następnie lekko uchyl drzwiczki piekarnika, pozostaw w nim sernik na około pół godziny a następnie wyciągnij i zostaw do całkowitego wystygnięcia (polecam sernik dobrze schłodzić w lodówce przez całą noc a następnie przygotować polewę).
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj pastę pistacjową i mieszaj do połączenia składników. Polej wystudzony sernik. Wierzch sernika udekoruj posiekanymi pistacjami.
Smacznego!
Weronika.