Witajcie,
dzisiaj propozycja dla fanów naleśników ale nie takich tradycyjnych. Do przygotowania ciasta użyłam mąki z ciecierzycy – czyli zmielonych ziaren cieciorki. Ten rodzaj mąki nie zawiera glutenu i jest cennym źródłem białka. Powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Ponadto mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny. Można wykorzystać ją do dań na słodko i na słono. Moja dzisiejsza propozycja to naleśniki z wytrwanym nadzieniem z wykorzystaniem warzyw. Do farszu dodałam odrobinę mleczka kokosowego co nadaje lekko orientalny smak. Musicie koniecznie spróbować !
Składniki
(3-4 naleśniki)
Ciasto
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- olej do smażenia
Farsz
- 2 marchewki
- 1 por
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- ulubione przyprawy
Sos pomidorowy
- 2 -3 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżka ketchupu
- oregano, bazylia, sól, pieprz.
Wykonanie
Ciasto
Mąkę mieszamy z wodą oraz jajkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na niej naleśniki na złocisty kolor.
Farsz
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Por kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy por oraz marchewkę. Wszystko dusimy – możemy podlać odrobiną wody. Dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Sos pomidorowy
Passatę pomidorową mieszamy z ketchupem oraz przyprawami.
Naleśniki smarujemy sosem a następnie układamy farsz. Zwijamy w rulon. Takie naleśniki można podawać z sosem jogurtowym, czosnkowym lub innym ulubionym. Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego!
Super przepis! Na pewno wypróbuję
Cieszę się bardzo życzę smacznego
Bardzo fajny sposób na przemycenie warzyw do jadłospisu 🙂 Duży plus za mąkę z ciecierzycy. Myślę, że przepis bardzo spodoba się wegetarianom 🙂
Dziękuję:) mąka z ciecierzycy ma bardzo fajny smak dlatego takie naleśnik smakują inaczej niż klasyczne:)