Witajcie, FIT ciasto marchewkowe to must have jesieni! Aromatyczne, wilgotne a do tego bez dodatku białego cukru za to z dodatkiem chrupiących orzechów. Do przygotowania ciasta potrzebujesz zaledwie kilka składników. Zrobisz je dosłownie w kilka minut i to bez miksera czy innego sprzętu – potrzebujesz tylko łyżkę do wymieszania. Ciasto przechowuj w suchym miejscu. Na drugi, trzeci dzień jest równie pyszne! Skusisz się na porcję?
Składniki (forma 12 x 21 cm) Ciasto podziel na 10 części: 1 porcja to: 205 kcal w tym: B: 5 g W: 22 g T: 11 g
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 średnie marchewki
- 80 g oleju np. kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 3 jajka
- garść orzechów włoskich
Wykonanie
Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajka zmieszaj z olejem i mlekiem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz ksylitolem. Płynne składniki dodaj do suchych. Dodaj startą marchew i wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki. Tak przygotowaną masę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż posiekane orzechy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
FIT ciasto marchewkowe pozostaw do wystudzenia. Możesz je udekorować na przykład serkiem homogenizowanym lub posypać startym ksylitolem.
Smacznego!
Weronika.