przepisy

Przepis #279 FIT Sernik z gruszką – bez spodu

Witajcie, lekko kokosowy sernik z gruszką i czekoladową polewą to kolejna propozycja na jesienny deser. Ciasto przygotowałam bez spodu ale jeśli chcesz możesz go zrobić z pełnoziarnistych ciastek lub przygotować kruchu spód na mące orkiszowej ( na przykład taki jaki zrobiłam do sernika z jabłkami i kruszoną – tutaj). Głównym składnikiem masy jest oczywiście ser. zawsze wybieram ser w kostkach (ten z wiaderka jest za rzadki) bez laktozy ale możesz użyć zwykłego/tradycyjnego. Do masy dodałam także kokosowy budyń bez cukru, który nadaje lekko kokosowy smak idealnie pasujący do wyrazistej gruszki. Gruszka powinna być twarda ponieważ istnieje większe prawdopodobieństwo, że będzie mało wodnista. Do dekoracji użyłam domowej polewy czekoladowej, która podkreśla smak całego ciasta.

Masz ochotę na kawałek serniczka z gruszką?:)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

  • 460 g sera twarogowego (w kostce)
  • opakowanie budyniu kokosowego bez cukru
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Dodatkowo

  • 1 twarda gruszka

Polewa

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka roślinnego lub zwykłego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka ksylitolu

Wykonanie

Ser zmiksuj z jogurtem na gładką masę. Wsyp ksylitol. Dodaj jajka po kolei po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp budyń i miksuj jeszcze przez kilka minut do całkowitego połączenia składników. Masę serową przełóż do wyłożonej wcześniej papierem od pieczenia formy. Gruszkę obierz i pokrój w plastry. Ułóż na wierzchu masy serowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Na upieczeniu (wyłącz piekarnik ale nie otwieraj drzwiczek) ciasto zostaw jeszcze w piekarniku przez około godzinę do wystudzenia by sernik nie upadł.

Wystudzone ciasto polej czekoladową polewą: do rondelka włóż masło, wlej mleko oraz wsyp kakao i ksylitol. Mieszaj do powstania gładkiej polewy (jeśli będzie zbyt gęsta dolej mleka). Gotową polewą udekoruj ciasto.

Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *