Witajcie, słodki FIT tort bezowy z owocami bez dodatku cukru! Bez to dość wymagający deser i niestety nie zawsze się udaje. Warto jednak próbować. Do przygotowania bezy potrzeba zaledwie kilku składników: białek jajka, erytrolu, mąki ziemniaczanej oraz odrobiny octu lub soku z cytryny. Samo przygotowanie jest bardzo proste a cały sekret tkwi w upieczeniu a raczej prawidłowym ususzeniu bezy.
Tradycyjna beza słodzona jest cukrem. Ja dodałam erytrol by była mniej kaloryczna. Zwróć uwagę, że erytrol daje charakterystyczny posmak i nie każdemu może on przypaść do gustu.
FIT tort bezowy składa się z dwóch bezowych krążków oraz kremu na bazie gęstego jogurtu (u mnie jest to kvarg) a także dodatku świeżych owoców: malin i borówek, które możesz zamienić na inne sezonowe owoce. To jak, skusisz się na kawałek?:)
Składniki (krążki o średnicy 24 cm) Ciasto podziel na 8 części: 1 porcja to: 60 kcal w tym B: 8 g W: 7 g T: 0 g
- 210 g białek z jajek
- 100 g erytrolu
- 12 g mąki ziemniaczanej
- 5 g octu lub soku z cytryny
Masa
- 350 g gęstego serka np. skyru lub kvargu
- 1,5 łyżki erytrolu
Dodatkowo
- świeże owoce: np. maliny, borówki
Wykonanie
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj powoli erytrol zmielony na puder. Ubijaj dopóki piana będzie miała połysk i będzie bardzo sztywna. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet/sok z cytryny. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Na blasze namaluj dwa okręgi i średnicy 24 cm (możesz odrysować dno okrągłej formy do pieczenia). Rozprowadź na nich masę. Gotową formę włóż do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 110 stopni. Susz przez około 2,5 godziny (do suchego patyczka). Kiedy beza będzie gotowa wyłącz piekarnik, wypuść parę wodną delikatnie uchylając piekarnik i zostaw w nim bezę najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia na paterze lub talerzu ułóż jeden krążek bezy. Serek wymieszaj z erytrolem. Masę wyłóż na krążek bezowy, ułóż owoce (możesz 2 łyżki zostawić do dekoracji) i przykryj drugim. Wierzch możesz udekorować pozostałą masa oraz owocami.
Przechowuj w lodówce. Tort bezowy możesz przygotować również z innymi owocami lub w wersji kakaowej lub kawowej.
Smacznego!
Weronika.