Witajcie, lekkie i puszyste ciasto z serem i truskawkami to idealna propozycja na letnie dni! Ciasto jest bezglutenowe oraz bez dodatku białego cukru. Do ciasta możesz dodać inne sezonowe owoce (nie tylko truskawki) takie jak jabłka czy borówki. Skusisz się na kawałek?:)
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 kawałków: 1 porcja to: 178 kcal w tym B:4 g W:16 g T:11 g
- 120 g mąki ryżowej
- 120 g mąki mieszanki bezglutenowej
- 3 jajka
- 100 ml oleju kokosowego lub zwykłego
- 4 łyżki śmietany 12%
- 4 łyżki ksylitolu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 10 pokrojonych w kostkę truskawek
- 3 łyżki sera twarogowego + 1 łyżka ksylitolu
Wykonanie
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z ksylitolem. Do masy żółtkowej wlej olej. Dodaj śmietanę i chwilę wszystko wymieszaj. Wsyp mąkę mieszając do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj masę łyżką. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż ser wymieszany z ksylitolem oraz pokrojone truskawki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut.
Dodatkowo ciasto możesz posypać zmielonym ksylitolem lub erytrolem.
Smacznego!
Weronika.