Witajcie, bardzo puszyste i lekkie amerykańskie pankejki w polskiej wersji FIT! Do ich przygotowania potrzeba zaledwie 5 składników + ulubione dodatki. Ich zrobienie zajmie dosłownie kilka minut. Bez użycia miksera! Bazą pankejków jest mąka orkiszowa jasna ale możesz ją zamienić na pełnoziarnistą czy owsianą. Nie zawierają dodatku cukru. Smakują wybornie – zwłaszcza polane miodem lub syropem klonowym.
Składniki ( 6 sztuk) 1 sztuka to 80 kcal w tym: B: 4 g W: 10 g T: 2 g
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajko
- opcjonalnie: miód do dekoracji
Wykonanie
Do jednej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj dokładnie. Do drugiej miseczki wlej mleko oraz dodaj całe jajko. Dokładnie połącz ze sobą składniki za pomocą miksera lub trzepaczki. Do suchych składników dodaj mokre i ponownie bardzo dokładnie wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (lub jeśli masz dobrą patelnię możesz smażyć bez oleju). Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron na złocisty kolor.
Podawaj z miodem, syropem klonowym i świeżymi owocami lub startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Weronika.