Witajcie,
wiele razy przekonałam się, że gdy na przygotowanie obiadu jest mało czasu do głowy przychodzą mi całkiem smaczne i proste pomysły na zrobienie czegoś z niczego. Dzisiejsza propozycja obiadowa to kolejny taki eksperyment. Połączenie salami oraz ogórka kiszonego było strzałem w dziesiątkę i wszystkim smakowało:) Dodatkowo to danie jest do zrobienia w 10 min więc to świetna propozycja na awaryjne danie obiadowe.
Składniki
(jedna porcja)
- makaron (u mnie bezglutenowy – wedle uznania)
- 3-4 plasterki salami
- mały kiszony ogórek
- 2-3 łyżki passaty pomidorowej
- 1/2 cebuli czerwonej
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- ulubione przyprawy
Wykonanie
Makaron gotujemy według przepisu. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę salami oraz ogórka. Zalewamy passatą. Dusimy przez chwilę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Dodajemy makaron i mieszamy.
Danie można posypać siekanym szczypiorkiem lub żółtym serem. Z powodzeniem można je spakować i zabrać ze sobą do pracy czy wyjazd.
Jakie są Wasze ekspresowe awaryjne dania obiadowe?
Smacznego!