Witajcie,
upały nie odpuszczają. W takie dni najlepiej smakują lekkie i dobrze schłodzone dania. Dobrze sprawdzają się różnego rodzaju koktajle – najlepiej z bogatych w wodę owoców do których należy arbuz. Przy takich upałach nawodnienie to podstawa! A arbuz w ponad 90 % składa się z wody. Sezon na te owoce trwa w pełni – dobrze smakują i są stosunkowo tanie. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne i sycące koktajle. Przygotowałam dla Was trzy arbuzowe propozycje. Zróbcie wszystkie i dajcie znać, które Wam najbardziej smakują ( u mnie wygrał kokosowy:)).
Dokładne proporcje warto dobrać samemu w zależności od tego ile koktajlu chcecie przygotować. Z podanych porcji wyszło mi około 400 ml koktajlu z każdego smaku.
Kokosowy koktajl
– kawałek arbuza
– 2 – 3 łyżki mleczka kokosowego
– 1 łyżka wiórek kokosowych
– dojrzały banan
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy.
Czekoladowy koktajl
– kawałek arbuza
– 1 łyżka kakao
– 2 – 3 łyżki mleczka kokosowego
– 1 łyżeczka syropu daktylowego
– pół łyżeczki płatków migdałowych
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Bananowy koktajl
– kawałek arbuza
– dojrzały banan
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy.
Przygotowanie wszystkich koktajli jest proste i szybkie. Przed podaniem warto je dobrze schłodzić.
Smacznego!
W.