Przepis #106 Pełnoziarniste pierogi z soczewicą i pieczarkami

Witajcie,
dawno na moim blogu nie było żadnego przepisu na danie obiadowe. Przeglądając ostatnio szafki w kuchni znalazłam czerwoną soczewicę i postanowiłam z niej zrobić coś dobrego. Dlatego wymyśliłam, że użyję jej jako farszu do pierogów ale aby nie było zbyt mdło dodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką. W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej smakują wyśmienicie:) Spróbujcie koniecznie!

Wartości odżywcze na jednego pieroga (bez sosu): 63 kcal w tym: B: 3g; W: 9 g; T: 1,3 g. 



Składniki: (około 30 pierogów)
– 3 szklanki mąki (około 350 g) pełnoziarnistej
– pół szklanki ciepłej wody
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju ( ja użyłam rzepakowego)

Farsz
– 100 g soczewicy czerwonej
– około 250 g pieczarek
– pół czerwonej cebuli
– sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona

Wykonanie
Najpierw przygotowujemy farsz. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Delikatnie przyprawiamy solą. Następnie usmażone pieczarki  z cebulą łączymy z soczewicą i przyprawiamy do smaku.

Ciasto
Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę a następnie wbijajmy do niej jako. Wlewamy olej oraz wodę. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka części. Każde z nich rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każde koło układamy odrobinę farszu i lepimy pieróg. W garnku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie się gotować wkładamy nasze pierogi i gotujemy około 5-7 minut. Po tym czasie odcedzamy.


Pierogi podałam z sosem czosnkowym, który przygotowałam na bazie jogurtu greckiego oraz świeżego i suszonego czosnku.


Smacznego!
W.

Polecane

2 Comments

  1. Soczewica to bardzo wartościowy i smaczny produkt spożywczy. Szkoda, że w polskiej kuchni jest tak mało wykorzystywana.

  2. Dokładnie! A można z niej wyczarować tyle pysznych dań:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *