Witajcie, znacie słynne amerykańskie ciastka Chocolate Chip Cookies? Ja przygotowałam je oczywiście w wersji FIT z dużą ilością gorzkiej czekolady. Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzeba tylko 7 składników. Bazą jest mąka orkiszowa jasna lub tortowa oraz prawdziwe masło połączone z masłem orzechowym. Możesz również użyć tylko masła orzechowego. W ciastkach nie ważną rolę odgrywa czekolada – najlepiej sprawdzi się tutaj min 70% gorzka czekolada bez cukru. Dla osłody możesz użyć ksylitolu/erytrytolu lub cukru kokosowego. Ciasteczka pozostają kruche także następnego dnia. Jeśli chcesz wzbogacić smak ciastek możesz dodać bakalii: rodzynek, żurawiny czy posiekanych orzeszków.
Składniki (7 dużych ciastek) 1 ciastko to: 209 kcal w tym: B: 5 g W: 19 g T: 12 g
- 160 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g prawdziwego masła (w temperaturze pokojowej)
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 5 kostek gorzkiej czekolady bez cukru
- 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu
Wykonanie
Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj pokrojone masło oraz masło orzechowe. Wbij jajko. Wszystkie składniki wymieszaj. Czekoladę posiekaj w kostkę i dodaj do reszty składników. Zagnieć ciasto. Podziel na sześć kawałków. Uformuj ciastka – delikatnie rozwałkuj ciasto i szklanką lub foremką wykrój ciastka. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Po wystudzeniu przechowuj w puszce.
Smacznego!
Weronika.