Witajcie, delikatny biszkopt z żelką śliwkową to torcik inspirowany śliwkami w czekoladzie. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Do przygotowania żelki śliwkowej możesz użyć dowolnego rodzaju śliwek. Wierzch tortu to polewa czekoladowa ale możesz również dodać posiekane suszone śliwki lub orzeszki. Ciasto przechowuj w lodówce.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Tort podziel na 8 porcji: 1 porcja to: 107 kcal w tym : B: 5 g W: 12 g T: 5 g
Biszkopt
- 4 jajka
- 35 g mąki kukurydzianej
- 5 g kakao
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta proszku do pieczenia bez glutenu
Żelka śliwkowa
- 360 g śliwek (bez pestek)
- 70 ml gorącej wody
- 15 g żelatyny
- opcjonalnie słodzik np. 1 łyżka ksylitolu
Dodatkowo
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol. Miksując dalej dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmiksuj na najwyższych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Pozostaw do wystudzenia. Następnie przetnij biszkopt na pół.
Żelka śliwkowa
Śliwki zblenduj na dość gładką masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Powoli wlewaj do masy śliwkowej ciągle mieszając. Odstaw na kilka minut aż masa zacznie gęstnieć. Na dno formy włóż pierwszy krążek biszkoptu i wylej 2/3 śliwkowej masy. Przykryj drugim krążkiem i wylej resztę śliwkowej masy.
Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej wierzch tortu.
Smacznego!
Weronika.