Witajcie, lato to idealna pora na lekkie ciasta z owocami! Korzystając z sezonu truskawkowego przygotowałam ucierane bezglutenowe ciasto z wykorzystaniem właśnie tych owoców. Przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Poza sezonem można wykorzystać inne owoce jak na przykład jabłka czy gruszki.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Wartości odżywcze na całość: 1037 kcal; B: 6 g; W: 34 g; T: 17.
- 60 g mąki ryżowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 50 ml oleju kokosowego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki ksylitolu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 3 łyżki pokrojonych w kostkę truskawek
Wykonanie
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlej olej. Dodaj śmietanę i chwilę wszystko miksuj Na koniec wsyp mąkę mieszając do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj masę łyżką. Do masy wsyp pokrojone w kostkę owoce. Ciasto przełóż do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około30-35 minut.
Smacznego!
Weronika.